مقالات آموزشی

بررسی کارت گرافیک RTX 3070Ti Trinity OC ؛ محبوب گیمرها

مقدمه
پسوند Super بار دیگر جای خود را به Ti داده و انویدیا برای کاهش فاصله میان محصولات رده مصرف‌کننده خود و همچنین وصل کردن سری میان‌رده به رده‌بالا، کارت گرافیک RTX 3070Ti را با معماری آمپر روانه بازار کرده است. این کارت گرافیک همانطور که از نام آن مشخص است از سوی سازنده یک محصول میان‌رده به حساب می‌آید اما از نظر فنی عملاً یک کارت گرافیک رده‌بالاست.

3070Ti با کد پردازشگر گرافیکی GA104-400 قوی‌ترین تراشه میان‌رده انویدیاست که از 6144 هسته کودا، 192 هسته Tensor و 48 هسته RT بر اساس معماری 8nm آمپر بهره می‌برد و دارای فرکانس پایه 1575 و بوست 1770 مگاهرتزی است. تراشه‌های حافظه نیز در کارت 3070Ti به GDDR6X ارتقا یافته و هشت عدد از این تراشه‌ها با فرکانس 1188MHz و باس 256bit در مجموع 8 گیگابایت حافظه گرافیکی و پهنای‌ باند 608.3GB/s را فراهم می‌آورند.

نمونه مورد بررسی ما توسط یکی از AiBهای انویدیا به نام زوتک (زوتاک / Zotac) ساخته شده که از گذشته در کشور ما نیز طرفداران زیادی دارد. اگرچه در سال‌های اخیر بیشتر استانداردهای طراحی برد‌ کارت گرافیک توسط انویدیا تعیین می‌شود و پارتنرها مجبور به پیروی از آن هستند، اما زوتک از دیرباز اعتبار بسیار خوبی در ساخت خنک‌کننده‌های قدرتمند و استفاده از کامپوننت‌های با کیفیت در تولید کارت گرافیک دارد. همچنین زوتاک با سری AMP Extreme خود نیز به ارائه کارت‌های گرافیک با بالاترین فرکانس اورکلاک شده توسط سازنده شهرت دارد.

برای کارت گرافیک 3070Ti زوتک سه سری با نام‌های Trinity ، AMP Halo و AMP Extreme دارد. در این بررسی ما محصولی از سری Trinity زوتک و نسخه OC را توسط فروشگاه فارس بازار در اختیار داریم که به یک خنک‌کننده سه فن مجهز شده و فرکانس بوست پردازنده گرافیکی به 1800MHz افزایش یافته است.

بسته‌بندی و محتویات جعبه
پیش از رایج شدن نورپردازی RGB زوتک علاقه زیادی به استفاده از رنگ زرد در محصولات خود داشت که تا حدودی به نماد این برند هم تبدیل شد.

box1.jpg

رنگ زرد را هنوز هم در بخش‌هایی مانند اطراف جعبه و لوگوی معرفی فناوری‌های مورد استفاده می‌توان مشاهده کرد که روی بک‌گراندی با طراحی سه‌بعدی قرار گرفته است.

box2.jpg

در پشت جعبه جزئیات بیشتری از محصول را در کنار تصاویری از کارت گرافیک می‌توان یافت.

contents.jpg

درون جعبه علاوه بر کارت گرافیک، دو استیکر زوتک گیمینگ و دو کابل تبدیل 6پین به 8پین نیز قرار دارد.

قیمت پیشنهادی انویدیا برای کارت RTX 3070Ti تقریباً 600 دلار است. اما گیمرها و کاربران حوزه سخت‌افزار سال‌هاست که کارت‌های گرافیک را با قیمتی بسیار بیشتر و حتی دو برابر MSRP تهیه می‌کنند.

کارت گرافیک Zotac RTX 3070Ti Trinity OC در فروشگاه‌های خارجی حدود 1000 دلار و در کشور ما توسط فروشگاه فارس بازار به قیمت 33 میلیون تومان (در زمان نگارش مطلب) و 24 ماه گارانتی به فروش می‌رسد.

نمای ظاهری و مشخصات فنی
زوتاک در سری Trinity از خنک‌کننده‌ای سه فن که آن را IceStorm 2.0 می‌نامد بهره می‌برد.

show1.jpg

برای به‌کار گیری این خنک‌کننده و جای دادن سه فن 90mm روی هیتسینک آن، قابی از جنس پلاستیک و به رنگ خاکستری طراحی شده است که ظاهری ساده اما زیبا به آن بخشیده است.

back.jpg

با توجه به ابعاد بزرگ خنک‌کننده به کار گرفته شده و برای استقامت کارت در برابر وزن هیتسینک، از صفحه فلزی پشتی (Backplate) استفاده شده که به نورپردازی RGB نیز مجهز است.

rgb4.jpg

نورپردازی RGB صفحه فلزی پشتی (بک پلیت) زیر لوگوی زوتک قرار گرفته است.

rgb1.jpg

به دلیل ابعاد بسیار کوچک PCB اما خنک‌کننده بسیار بزرگ، کانکتورهای 8 پین PCIe که در انتهای PCB نصب شده‌اند، در وسط کارت قرار می‌گیرند. همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید چنین محلی برای اتصال کابل‌های پاور نمای خوشایندی درون کیس نخواهد داشت.

rgb3.jpg

ظاهری ساده با رنگ خنثی اما همراهی آن با نورپردازی RGB ایده زیرکانه‌ای است که می‌تواند زیبایی را بر اساس سلیقه کاربر تعریف کند. به همین منظور علاوه بر صفحه فلزی پشتی، لبه بیرونی کارت نیز به نورپردازی RGB مجهز شده است.

outputs.jpg

خروجی‌های تصویر این کارت گرافیک شامل یک پورت HDMI 2.1 و سه پورت DisplayPort 1.4a می‌شود که توانایی پشتیبانی از 4 مانیتور به‌طور همزمان و حداکثر رزولوشن 7680×4320 پیکسل را دارند.

size.jpg

همانطور که پیداست هیتسینک بسیار بزرگ به کار رفته طولی بسیار بیشتر از PCB دارد و ابعاد کلی این کارت را به ترتیب طول عرض و ارتفاع به 31.8×11.8×5.9cm رسانده است و پس از نصب فضای 2.7 اسلات را اشغال می‌کند.

fans.jpg

فن‌های 90mm به کار رفته یاتاقانی از نوع Ball-bearing دارند و پره‌ها برای ایجاد فشار استاتیکی بیشتر بهینه شده‌اند. این فن‌ها با مشخصات فنی 12v و 0.45A حداکثر سرعت چرخشی معادل 3000RPM دارند و دو فن ابتدایی قابلیت کنترل سرعت به طور جداگانه از فن آخر را دارند.

خلاصه مشخصات این کارت گرافیک را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

مشخصات آیتم
GeForce RTX 3070Ti پردازنده گرافیکی
1575MHz Base , 1800MHz Boost فرکانس پردازنده
6144 تعداد هسته CUDA
8 گیگابایت GDDR6X حافظه گرافیکی
256bit باس حافظه
1188MHz (19Gbps Effective) فرکانس حافظه
4.0 16X PCI Epress
3x DisplayPort 1.4a + 1x HDMI 2.1 درگاه‌های خروجی
31.8×11.8×5.9cm ابعاد
1.18Kg وزن

سیستم خنک‌کننده و مدار رگولاتور ولتاژ
در عکس‌های ظاهری سیستم خنک‌کننده بسیار بزرگ این کارت گرافیک نسبت به PCB خودنمایی می‌کرد. اکنون وقت آن رسیده با از هم جدا کردن اجزای این کارت به بررسی دقیق‌تر کامپوننت‌های تشکیل دهنده بپردازیم.

cooling1.jpg

اتصال سیستم خنک‌کننده به Backplate و PCB توسط 8 پیچ و سه کانکتور برای مدیریت سرعت فن‌ها و سیستم نورپردازی برقرار می‌شود.

cooling2.jpg

صفحه Cold-Plate با قرار گرفتن روی پردازنده گرافیکی گرما را دریافت و به کمک 5 لوله انتقال حرارت به پره‌ها منتقل می‌کند. همچنین در اطراف Cold-Plate پدهای حرارتی را مشاهده می‌کنید که محل اتصال تراشه‌های حافظه و ماسفت‌های مدار رگولاتور ولتاژ به هیتسینک هستند.

backplate.jpg

همانطور که گفته شد صفحه فلزی پشتی دارای نورپردازی RGB است و توسط یک کانکتور به PCB متصل می‌شود. برای جلوگیری از اتصال کوتاه و کمک به دفع بهتر گرما، در پشت محل‌ نصب تراشه‌های ماسفت و حافظه‌های GDDR6X پدهای حرارتی قرار گرفته‌اند تا در صورت افزایش گرمای متمرکز روی PCB، این گرما به Backplate منتقل شود.

board1.jpg

توان مورد نیاز این کارت از طریق دو کانکتور 8pin PCIe و اسلات PCIe مادربرد تأمین می‌شود و ولتاژ و جریان مورد نیاز برای بخش‌های مختلف کارت گرافیک را تنظیم و تصفیه می‌کند.

مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده گرافیکی و تراشه‌های حافظه GDDR6X این کارت از نوع 2+10 فاز بوده که 10 شریان وظیفه تامین ولتاژ و جریان مورد نیاز پردازنده گرافیکی (Vcore) را بر عهده دارند و 2 شریان، ولتاژ و جریان مورد نیاز تراشه‌های GDDR6X حافظه (Vmem) را تامین می‌کنند که توسط چوک‌ها و خازن‌های آلومینیوم پلیمری Solid روی PCB تصفیه شده و به پردازنده گرافیکی و تراشه‌های حافظه می‌رسد.

vrm-mosf.jpg

ماسفت‌های به کار رفته در بخش Vcore ساخت Monolithic Power و مدل MPS86990-A هستند. این ماسفت‌ها از نوع Power Stage بوده و بخش‌های مختلف یک کنترل کننده‌ی جریان، مانند HighsideFET، LowsideFET و Mosfet Driver را درون خود جای داده‌اند.

اگرچه اطلاعات چندانی از این ماسفت‌ها توسط سازنده منتشر نشده، اما با توجه به مدل آنها که از خانواده 86900 هستند، می‌توان قابلیت تأمین حداقل 50A جریان با بازدهی انرژی بیش از 90% در محدوده 20 تا 30A را انتظار داشت.

vrm-pwm.jpg

کنترلر 10 کاناله PWM مدل MP2888A ساخت شرکت Monolithic Power هریک از 10 فاز رگولاتوری را با یک سیگنال مستقل PWM کنترل می‌کند. این کنترلر PWM یک تراشه رده‌بالا با قابلیت‌های ویژه است که در بیشتر کارت‌های گرافیک و مادربرد رده‌بالا یافت می‌شود.

از جمله قابلیت‌های ویژه این کنترلر می‌توان به محدوده بی‌نظیر فرکانس سوییچینگ 200KHz تا 5MHz و انواع قابلیت‌های Current & Thermal Balancing برای افزایش بازدهی اشاره کرد.

vrm-memfet.jpg

تأمین ولتاژ و جریان تراشه‌های حافظه توسط یک مدار 2 فاز شامل ماسفت‌های HighSide و LowSide ساخت Sinopower و کنترلر uP1666Q انجام می‌شود.

سایر تراشه‌ها و کنترلرها
کارت گرافیک RTX 3070Ti به تراشه گرافیکی با کد GA104-400-A1 مجهز است که قوی‌ترین پردازنده گرافیکی میان‌رده انویدیا به حساب می‌آید.

gpu.jpg

این تراشه با تکنولوژی 8nm و تحت معماری آمپر ساخته می‌شود و دارای 6144 هسته کودا، 192 هسته Tensor و 48 هسته RT است.

gddr.jpg

هشت تراشه‌ حافظه به کار رفته از نوع GDDR6X بوده و هر تراشه، حجم 1GB و فرکانس 1188MHz دارد که در مجموع 8GB حافظه و فرکانس موثر 19,000MHz را به‌وجود می‌آورند. این تراشه‌ها ساخت شرکت Micron و مدل D8BWW هستند.

rgb-controller.jpg

مدیریت سیستم نورپردازی و جلوه‌های آن نیز توسط میکروکنترلر Holtek که در تصویر مشاهده می‌کنید انجام می‌شود.

متد و سیستم تست
تست‌های این قطعه را به‌طور کلی به چهار بخش تست‌های کارایی، توان مصرفی، حرارتی و اورکلاکینگ تقسیم کرده و برای مقایسه نتایج نیز از آرشیو نتایج موجود در لابراتوار استفاده کردیم. مشخصات قطعات، درایورها و سیستم عامل استفاده شده در سیستم تست در این بررسی به شرح زیر است:

مشخصات آیتم
Intel Core i7 10700K @ 3.8GHz – 5.1GHz پردازنده
GIGABYTE Z490 Aorus Pro AX (BIOS F21) مادربرد
G. SKILL TridentZ 16GB (2x8GB Dual Channel) DDR4 3200MHz – CL14 رم
Silicon Power Velox V80 – 240 GB SATA III SSD1
Adata XPG Gammix S50 – 1TB PCIe 4.0 NVMe SSD2
Zotac GeForce RTX 3070Ti Trinity OC – 8GB گرافیک
GREEN GP850B – OC+ 80Plus Platinum منبع تغذیه
Green Glacier 240 Evo خنک‌کننده
GREEN – OC Station کیس
Windows 10 Pro 64-bit سیستم عامل

لازم به ذکر است در تمامی تست‌ها تنظیمات Bios در حالت پیش فرض تنظیم شده‌اند و تنها قابلیت XMP برای ماژول‌های حافظه فعال شده است.

در تصویر زیر نیز مشخصات فنی کارت Zotac GeForce RTX 3070Ti Trinity OC 8GB را از نگاه نرم‌افزار GPU-Z ملاحظه می‌کنید:

gpuz-idle.jpg

تست‌های مدیریت مصرف انرژی، حرارتی و نویز صوتی
در این سه تست توان مصرفی کل سیستم (به‌وسیله دستگاه وات‌متر)، حداکثر حرارت هسته GPU مانیتور شده توسط نرم‌افزار GPU-Z و نویز سنجیده شده توسط دستگاه Sound Meter تعبیه شده در فاصله 1 متری سیستم را در دو وضعیت پس از 15 دقیقه بی‌باری کامل سیستم (Idle) و پس از 15 دقیقه Load کامل کارت گرافیک توسط نرم‌افزار FurMark در رزولوشن Full HD اندازه‌گیری کردیم. نتیجه به دست آمده به شرح زیر است:

pdraw.png

کارت‌های گرافیک سری آمپر همانطور که می‌دانیم مصرف انرژی بالایی دارند. در این کارت از نتیجه تست در حالت Idle می‌توان دریافت به لطف کنترلر PWM پیشرفته، توان مصرفی به خوبی به حداقل رسیده است.

temp.png

این کارت نیز مانند سایر کارت‌های حاضر در نمودار مجهز به قابلیت FanStop است که در دمای کمتر از 50 درجه سانتی‌گراد از حرکت فن‌ها جلوگیری می‌کند و دمای کارت به لطف هیتسینک بسیار بزرگ نصب شده تا حدود 43 درجه ثابت می‌ماند. در حالت لود کامل نیز با به حرکت در آمدن فن‌ها دمای این کارت 310 واتی به خوبی کنترل می‌شود.

noise.png

همانطور که گفته شد این کارت گرافیک مجهز به قابلیت FanStop است که در حالت Idle با از حرکت ایستادن فن‌ها عملاً نویز تولیدی آن به صفر می‌رسد. اما در حالت لود کامل سرعت چرخش فن‌ها تقریباً به 1800RPM رسیده و نویز محیط به 41.6db افزایش می‌یابد که اگرچه آزار دهنده نیست اما نمی‌توان به عنوان یک کارت سایلنت آن را طبقه‌بندی کرد.

با توجه به نتایج بسیار خوب این کارت گرافیک زوتک در تست دما، می‌توان برای کاهش نویز، چرخش‌ فن‌ها با توجه به دما را کمی کاهش داد که در ازای افزایش چند درجه‌ای دما می‌تواند مبادله قابل قبولی باشد.

تست‌های 3DMARK 2013
سری نرم‌افزارهای 3DMARK کمپانی Futuremark از سال 1999 تاکنون، بدون شک یکی از محبوب‌ترین و معتبرترین نرم‌افزارهای تست کارایی کارت‌های گرافیک بوده‌اند. شاید منحصربه‌فردترین ویژگی نتایج تست‌های این دو نرم‌افزار ایزوله بودن نتایج تست‌های GPU و CPU می‌باشد که نتایج تست‌های هر یک از قطعات نام‌برده شده را نسبت به دیگری متمایز می‌کند. این امر کمک می‌کند تا بر روی پلتفرم‌های مختلف نتایجی حدوداً یکسان را برای یک مدل کارت گرافیک داشته باشیم. درنتیجه مقایسه بین مدل‌های مختلف کارت‌های گرافیک حتی در پلتفرم‌های مختلف نیز با سهولت بیشتری انجام می‌شود.

3dm-fs.png

3dm-ts.png

3dm-rt.png

3dm-dlss.png

بهبود کارایی کارت گرافیک 3070Ti نسبت به 2080Ti که بهترین کارت گرافیک رده مصرف‌کننده انویدیا در نسل گذشته و معماری تورینگ بوده است، به خوبی ارزش بالای کارت RTX 3070Ti را نشان می‌دهد.

تست‌ Geekbench
علاقه مندان به تست‌های سخت افزاری به خوبی نرم افزار Geekbench را می شناسند. این نرم‌افزار کاربردی یکی از قوی ترین و بی شک بهترین نرم افزارهای تست سخت افزاری ویندوز است که به شما این امکان را می دهد که در کنار یک محیط گرافیکی و رابط کاربری بسیار ساده به تست، بررسی و مقایسه کارایی قطعات سخت‌افزاری بپردازید. این نرم‌افزار بخشی اختصاصی به نام Compute Benchmark دارد که به کمک APIهای OpenCL و CUDA می‌تواند توان پردازشی و کارایی تراشه‌های گرافیکی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.

geek.png

در تست Geekbench قدرت خام پردازشی اندازه‌گیری می‌شود و فاصله بین 3070Ti و 3080 را بیش از آنچه در عمل است نشان می‌دهد.

تست‌ BasemarkGPU
این نرم‌افزار با شبیه‌سازی یک صحنه با شرایط ثابت در محیط توابع معروف گرافیکی مانند Vulkan، OpenGL و DirectX12 قادر است امتیاز و خروجی فریم کارت گرافیک را تحت توابع مختلف شبیه‌سازی کند. در این تست به جای امتیاز خالص کارت گرافیک تحت توابع مختلف، ما مقدار فریم خروجی را برای هر API در نمودار قرار داده‌ایم تا مقایسه میان عملکرد یک کارت گرافیک در اجرای بازی یا پردازش‌های گرافیکی تحت هریک از توابع ملموس‌تر باشد.

basem.png

تست‌ رندرینگ با V-Ray
موتور رندر V-Ray بنام ترین موتور رندر میان طراحان به حساب می‌آید. این موتور رندر که از انبوهی از نرم‌افزارهای مشهور مدل‌سازی چون مجموعه AutoDesk و Cinema4D و… پشتیبانی می‌کند، می‌تواند صحنه‌های طراحی شده را به کمک پردازش Biased و UnBiased Raytracing به تصاویر تقریباً واقعی تبدیل کند. به تازگی نرم‌افزاری اختصاصی از سوی Chaos Group سازنده این موتور رندر، برای تست کارایی CPU و GPU عرضه شده است که به کمک اندازه‌گیری مسیرهای نورانی در مدت یک دقیقه مقیاسی برای اندازه‌گیری توان سخت‌افزار ارائه می‌کند.

vray.png

تست‌ ماینینگ Ethereum
ارزهای دیجیتالی و کارت‌های گرافیک در چند سال گذشته یکی از چالش‌های بزرگ برای مصرف‌کنندگان و تولید کنندگان سخت‌افزار، به خصوص کارت گرافیک بوده است. توانایی فوق‌العاده کارت‌های گرافیک در پردازش‌های موازی باعث شده است این سخت‌افزار، محور اصلی دستیابی به ارز‌های دیجیتال به خصوص ارزهای ASIC-Resistant باشد. Ethereum یکی از ارزهای بسیار معروف حال حاضر است که اصلی‌ترین منبع ماین آن کارت‌های گرافیک هستند. برای بررسی توانایی کارت‌های گرافیک در پردازش رشته‌های این ارز، از ماینر Claymore’s Dual Ethereum مخصوص پردازنده‌های گرافیکی AMD و nVIDIA نسخه 15 کمک گرفته‌ایم که بازدهی بسیار  خوب و توانایی بنچمارک گیری نیز دارد.

لازم به ذکر است برای تست کارت‌های گرافیک در این نرم‌افزار، هیچ نوع بهینه‌سازی مخصوص ماینینگ، مانند نرم‌افزارهای ثانویه، درایورهای خاص و بایوس‌های مخصوص ماینینگ به کار گرفته نشده و تنها Hashrate خام بدست آمده از ماینر Claymore در فرکانس‌های پیش‌فرض کارت گرافیک در نمودار درج شده است.

ether.png

همانطور که در خبرها نیز خوانده‌اید شرکت انویدیا کارت‌های گرافیک قبلی خود را اکنون با پسوند LHR مخفف Lite Hash Rate عرضه می‌کند و دارای مکانیزمی برای تشخیص الگوریتم استخراج ارز دیجیتال Ethereum هستند. در بررسی کارت گرافیک 3080Ti نیز مشاهده کردید که این سیستم چگونه بر هش‌ریت حاصل از ماینینگ تأثیر می‌گذارد.

در این کارت نیز مقدار خام بدون عمل کردن قفل LHR مقدار 69.266Mh/s است و پس از تشخیص الگوریتم ماینینگ توسط کارت این مقدار به 38.2Mh/s کاهش می‌یابد.

تست‌های Shadow of theTomb Raider
Shadow of the Tomb Raider آخرین نسخه از سری بازی‌های Tomb Raider است که توسط کریستال داینامیکس ساخته شده و ادامه‌ای برای بازی Tomb Raider در سال ۲۰۱۳ به شمار می‌رود. این نسخه از بازی بر اساس موتور Foundation ساخته شده که همان موتور مورد استفاده در Rise of the Tomb Rider نیز هست. این موتور گرافیکی با پشتیبانی از توابع DX 12.0 توسط Eidos Montreal تا آنجا که امکانپذیر بوده توسعه یافته و ارتقاع داده شده است تا بهترین کارایی را از نظر بصری و Gameplay به کاربر ارائه کند. در تصویر زیر تنظیمات اعمال شده برای اجرای تست‌ها را مشاهده می‌کنید:

sottr.jpg

این بازی به یک ماژول تقریباً کامل برای تست و بنچمارک گیری از سخت‌افزار نیز مجهز شده است که در ادامه می‌توانید تحلیل خروجی این ماژول را به همراه چارت‌های مقایسه با نتایج سایر سخت‌افزارهای بررسی شده در شهر سخت‌افزار مشاهده فرمایید.

sottr-fhd.png

sottr-qhd.png

sottr-uhd.png

sottr-rt.png

تست‌های DOOM Eternal
این بازی ساخته شده در یکی از معروف‌ترین استودیو‌های بازی‌سازیست و از نظر جلوه‌های گرافیکی و به چالش کشیدن سخت‌افزار ‌می‌توان گفت نظیر ندارد. بازی از لحاظ بصری نسبت به نسخه‌ی ابتدایی خود پیشرفت‌های چشمگیری داشته و ما در بازی شاهد گرافیک فنی و هنری چشم‌نوازتری هستیم. بازی در بخش ساندترک ها و موسیقی متن‌ها نیز بی‌نقص کارکرده و موسیقی‌ها در بازی کمک بسیاری به فضاسازی و ایجاد اتمسفر مناسب کرده‌اند. هسته اصلی این بازی قدرت گرفته از جدیدترین موتور ساخت Id Software است که توانایی‌های آن، با پشتیبانی از توابع OpenGL و Vulkan را در بازی DOOM 2016 مشاهده کردیم.

doom.jpg

Id Tech 7 به کار گرفته شده در این بازی یکی از بهترین و بهینه‌ترین موتورهای موجود، مبتنی بر Vulkan API است. تنظیمات گرافیکی به کار رفته در تست‌های این بازی را نیز در تصویر بالا مشاهده می‌فرمایید.

doom-fhd.png

doom-qhd.png

doom-uhd.png

تست‌های Horizon Zero Dawn
این بازی یکی از عناوین جدید مبتنی بر DirectX12 است که در سبک نقش آفرینی و جهان باز است. این بازی که ابتدا برای کنسول پلی‌استیشن4 عرضه شد، پس از چند سال پا به دنیای PC نیز گذاشت تا گرافیک خیره‌کننده و روند داستانی بازی برای گیمرهای غیر کنسول نیز قابل تجربه باشد.

horizon.jpg

موتور گرافیکی Decima که در این بازی به کار گرفته شده است، ضمن پشتیبانی از کنسول‌های PS4 و PS5، بهینه‌سازی مناسبی نیز برای به کار گیری در PC و بر اساس DirectX12 دارد. تنظیمات گرافیکی به کار رفته در تست‌های این بازی را نیز در تصویر بالا مشاهده می‌فرمایید.

horizon-fhd.png

horizon-qhd.png

horizon-uhd.png

تست‌های Cyberpunk 2077
یکی از عنوان‌های مورد انتظار گیمرها در سال 2020 پس از چندین بار تأخیر اکنون در دسترس است تا با سیستم‌های نوین مبارزه و گیم‌پلی متفاوت خود در کنار بهترین جلوه‌های بصری روز، توانایی‌های گیمر و سخت‌افزار او را به چالش بکشد. Cyberpunk 2077 ساخت CD Projekt یکی از معدود بازی‌های روز است که از بیشتر تکنولوژی‌های پیشرفته مانند RayTracing و DLSS برای کارت‌های گرافیک انویدیا و FidelityFX ای‌ام‌دی پشتیبانی می‌کند و به همین دلیل این بازی راه خود را به تست‌های سخت‌افزاری باز کرده است.

cyber-scr.jpg

این بازی از موتور اختصاصی CD Projekt RED با نام REDEngine 4.0 استفاده می‌کند که نسخه‌های قبلی و توانایی‌های آن را در بازی‌هایی مانند Wild Hunt و Witcher دیده‌اید. این موتور جدید با هزینه چند میلیون دلاری به تکنولوژی‌های روز مجهز شده و تمام و کمال نسبت به نسخه گذشته خود ارتقا پیدا کرده است. تنظیمات گرافیکی به کار رفته در تست‌های این بازی را نیز در تصویر بالا مشاهده می‌فرمایید.

cyber-fhd.png

cyber-qhd.png

cyber-uhd.png

cyber-dlss.png

تست‌های Forza Horizon 5
بازی‌های سبک ریسینگ از دیگر ژانر‌های محبوب به حساب می‌آید که طی سال‌های اخیر مایکروسافت با عنوان Forza Horizon توانسته است توجه گیمرها را به خود جلب کند. در نسخه 5 این بازی شما با یک محیط Open World طرف هستید که می‌توانید در مسابقات مختلف مانند آفرود، دریفت و … شرکت کنید. علاوه بر انبوهی از ماشین‌ها در این بازی، قابلیت‌های فراوانی برای تیونینگ و کاستومایز کردن خودرو‌ها نیز در نظر گرفته شده که در نوع خود بسیار هیجان انگیز است.

forza-sc.jpg

در نسخه 5 این بازی از موتور گرافیکی ForzaTech استفاده شده است که پیشتر در نسخه‌های گذشته آن نیز استفاده شده بود؛ اما برای Forza Horizon 5 بهینه سازی‌های فراوانی روی آن انجام، و به تکنولوژی‌های روز مجهز شده است. این موتور گرافیکی به طور کامل برای بازی‌های Open World طراحی شده و از توابع DirectX 12 برای این منظور استفاده کرده است. تنظیمات گرافیکی به کار رفته در تست‌های این بازی را نیز در تصویر بالا مشاهده می‌فرمایید.

forza.png

در نتایج تست‌های گیمینگ می‌توان دید که 3070Ti اختلاف بسیار کمی با کارت رده‌بالای 3080 دارد و به خصوص در رزولوشن 1440p یک گزینه فوق‌العاده برای گیمرها به حساب می‌آید که قادر است در بیشتر بازی‌ها بیش از 100 فریم بر ثانیه تولید کند.

اورکلاکینگ با نرم‌افزار FireStorm
زوتاک نرم‌افزار اختصاصی برای اورکلاک و مانیتورینگ کارت‌های گرافیک خود به نام FireStorm ارائه می‌کند. این نرم‌افزار علاوه بر تنظیمات کلاک و وضعیت چرخش فن‌ها، بخشی به نام Spectra دارد که سیستم نورپردازی کارت گرافیک را مدیریت می‌کند.

spectra.jpg

متأسفانه سیستم نورپردازی این کارت گرافیک با سایر نرم‌افزارهای رایج مادربرد مانند گیگابایت یا ایسوس سازگاری ندارد و تنها توسط Spectra قادر به ایجاد تغییرات در سیستم نورپردازی این کارت گرافیک هستید.

البته سیستم نورپردازی این کارت گرافیک دارای حافظه است و پس از انجام تغییرات، حتی با جا‌به‌جایی کارت به سیستمی دیگر هم نیازی به تنظیمات دوباره نیست.

firestorm1.jpg

نرم‌افزار Firestorm تمامی گزینه‌های لازم برای یک اورکلاک کاربردی تحت خنک‌کننده استاندارد را در اختیارتان قرار می‌دهد. در میان صفحه فرکانس‌های پردازنده گرافیکی و حافظه را به طور لحظه‌ای به شما نمایش می‌دهد و در دو دایر سمت چپ دما و کنترل سرعت چرخش فن‌ها در اختیارتان قرار می‌گیرد.

firestorm2.jpg

همچنین قادر خواهید بود نمودار مربوط به سرعت چرخش خودکار فن‌ها نسبت به دما را نیز ویرایش کنید.

firestorm4.jpg

این نرم‌افزار بخشی کامل برای مانیورینگ نیز دارد که از طریق آن می‌توان وضعیت فرکانس، توان یا دمای بخش‌های مختلف را در طول مدتی مشخص تحلیل کرد.

برای اورکلاک این کارت با استفاده از اسلایدرهای سمت راست، محدود کننده‌های توان مصرفی و ولتاژ GPU را روی حداکثر قرار می‌دهیم.

oc.jpg

حداکثر مقدار Power Target برای این کارت 110 درصد TDP استاندارد و دمای 90 درجه سانتی‌گراد تعیین شده است.

با اندکی تلاش و اجرای تست‌های مختلف برای اطمینان از پایداری و بدون تغییر سرعت چرخش فن‌ها، در فرکانس پایه 1725MHz برای پردازنده گرافیکی و 1290MHz برای فرکانس حافظه رم به مرز ناپایداری رسیدیم. برای سنجش کارایی پردازنده گرافیکی فوق پس از اورکلاک برخی تست‌های کارایی و انرژی را دوباره تکرار کردیم. نتایج ثبت شده به شرح زیر است:

3dm-ts-oc.png

horizon-oc.png

vray-oc.png

pdraw-oc.png

temp-oc.png

همواره در بررسی‌های مختلف کارت‌های گرافیک به این مسئله اشاره کرده‌ایم که اورکلاک با نرم‌افزارهای رایج، به دلیل محدود‌کننده‌ها و پروتکل‌های امنیتی که سوی سازنده تعیین می‌شود، بسیار بی‌خطر و راحت است که می‌تواند در صورت مناسب بودن دما، از کارایی بیشتری بهره برد.

در این مورد نیز مشاهده می‌کنید که با جا‌به‌جایی چند اسلایدر به دلیل کارایی عالی سیستم خنک‌کننده این کارت گرافیک زوتک، توانستیم بین 5 تا 10 درصد در کاربری‌های مختلف، کارایی بیشتری دریافت کنیم.

جمع‌بندی و امتیاز شهرسخت‌افزار
کارت گرافیک Zotac RTX 3070Ti از نظر کارایی عملی و مشخصات فنی یک کارت گرافیک رده‌بالا به حساب می‌آید که توسط انویدیا به عنوان یک کارت گرافیک میان‌رده نام‌گذاری شده است. داشتن 8 گیگابایت حافظه گرافیکی را می‌توان اصلی‌ترین دلیل میان‌رده بودن این کارت گرافیک دانست.

conclu.jpg

همانطور که در تست‌های گیمینگ مشاهده کردید کارت گرافیک Zotac RTX 3070Ti Trinity توانست با ارائه بیش از 100 فریم بر ثانیه در بیشتر بازی‌های روز و با حداکثر تنظیمات گرافیکی، خود را به عنوان یک گزینه ایده‌آل برای گیمرهای حرفه‌ای و همگام شدن با مانیتورهای 120Hz به بالا نشان دهد.

در واقع زوتک با نصب یک خنک‌کننده کارآمد و زیبا و به کار‌گیری کامپوننت‌های با کیفیت توانسته است از پتانسیل بسیار خوب RTX 3070Ti در کنار قیمت مناسب، نسبت به سایر برند‌ها یک محصول ایده‌آل برای گیمرها ارائه کند.

نکات مثبت:

  • طراحی و نورپردازی زیبا
  • خنک‌کننده قدرتمند
  • کیفیت ساخت بالا
  • قیمت بهتر نسبت به سایر برندها

نکات منفی:

  • محل نصب کانکتورهای پاور
  • کنترل نورپردازی فقط با نرم‌افزار اختصاصی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *